Sommaren är äntligen här och med den följer förhoppningsvis mängder av sköna grillkvällar!

Rosé är en självklar klassiker i dessa sommartider, men mustiga röda viner och fruktiga vita viner passar också i glaset beroende på vad som tillagas på grillen. Vinexperten och krögaren Jens Dolk bjuder här på några av sina bästa tips inför sommarens grillkalas.

Jens Dolk, som är ambassadör för Riedel och Pulltex, tar sig gärna en öl medan han grillar.

– Till maten skall det dock vara vin. Jag har alltid älskat rosé, långt innan det ansågs "okej" att dricka det, och det är ett perfekt grillvin! Gärna klassiska sorter från rosévinets vagga i södra Frankrike, berättar Jens.

Här följer några av Jens favoriter som passar perfekt till sommarens grillklassiker:

 
Grillad fläskfilé med bearnaisesås

– Till denna rätt är det mesta gott! Jag dricker gärna en Pinot Noir från något av Nya Världen-länderna, exempelvis USA eller Nya Zeeland. Rödvin med en frisk syrlighet, men som med hjälp av den feta såsen kommer att upplevas rundare och mjukare.

Halloumiburgare med chilidressing och sötpotatis pommes frites
– Rosè, alla gånger rosé! Perfekt ihop med det heta från chilidressingen och det lite söta från sötpotatisen. Gärna en från Frankrike och allra helst från rosévinets vagga, Côtes de Provence. Ljus i färgen och krispig och fräsch i smaken.

Grillad laxfilé med färskpotatis och hollandaisesås
– Den feta hollandaisesåsen gör att vinet gärna får ha hög syrlighet, samtidigt gör den grillade laxen att vinet gärna få ha smakrikedom. Receptet stavas fatlagrad chardonnay. Kan komma från Bourgogne men även andra länder och regioner funkar fint. Se dock till att vinet inte är av den gamla chardonnay-skolan, där rostad fatkaraktär var det primära, utan av den mer moderna sorten där man prioriterar grönäpplig friskhet. 

MATCHA DRUVAN MED GLASET
Glöm inte att matcha vinet med rätt kupa för att få fram det bästa ur vinet. Rätt form på kupan plockar fram vinets smaker och dofter och ger en ultimat upplevelse.

Pinot Noir avnjuter du bäst ur en kupa som är vid nertill och relativt smal upptill vilket gör att den härliga syran och frukten lyfts fram i både doft och smak. En rosé från Côtes de Provence passar perfekt i en kupa som är hög och lätt avsmalnande. Formen förstärker vinets fräscha krispighet. En fatlagrad chardonnay upplevs till perfektion i en lägre kupa med vid öppning, som lyfter vinets smak och doftaromer.

 

INFORMATION

ÖNSKELISTA