Det var inte länge sedan folk fnös åt rosévin och sa att det var en dålig kompromiss mellan rött och vitt. Idag är det sommardrycken nummer ett. Här är fem roséfakta som du kan dela med dig av övervinglaset i sommar.

1. RÖTT + VITT BLIR INTE ROSA
Många tror att rosé är en blandning av rött och vitt vin. I nio fall av tio stämmer inte detta. Allra vanligast är att vinet framställs på samma sätt som rött vin, det vill säga av saft från blåa vindruvor. Skillnaden sitter i skalet. Vindruvornas saft är i grunden färglös, därför tillsätts druvskal i saften under framställningen. Ju längre tid skalet är i kontakt med saften desto mörkare blir färgen på det färdiga vinet.

2. FLERA LÄNDER & FLERA DRUVOR
Rosé finns i en mängd olika variationer. Vinet är inte knutet till en särskild region eller en särskild druva. Côtes de Provence brukar kallas för rosévinets vagga, men det finns även fina roséviner från Spanien, Italien, USA och Sydamerika. Generellt är vinerna från Nya världens vinländer sötare än de som produceras i Europa. Några av de vanligaste druvtyperna i torr, europeisk rosé är Grenache, Sangiovese, Syrah och Pinot Noir.

1. RÖTT + VITT BLIR INTE ROSA

3. UNGA VINER ÄR VINNARNA
Till skillnad från sina röda kusiner blir inte roséviner bättre med åren. Tvärtom. Det är därför en mycket dålig idé att lägga vinerna på lagring
5–10 år i källaren. Att dricka ett vin med förra årets etikett är inget att skämmas för. Du bör inte dricka – och inte ens kunna hitta – ett rosévin som är äldre än två, tre år gammalt.

4. GOTT TILL MAT
Rosévin funkar till allt men passar till inget, hette det förr. Men faktum är att rosé är ett fantastiskt matvin och ibland också det bästa alternativet till en rätt. För att citera vinexperten Jens Dolk: ”När rött är för kraftfullt och vitt känns för lätt – ja, då kan rosé vara det perfekta valet.” Det torra, friska rosévinet passar utmärkt till både krispiga och örtiga maträtter, exempelvis grillad fisk, fågel eller sallad med färska grönsaker. Till det mörka, fruktiga rosévinet är ofta kryddiga rätter med lite sötma en bättre match. Till exempel pulled pork, tandoorispett, hamburgare eller curryrätter. 

5. IDEALISKT TILL DRINKAR
Rosé är lika gott i sin enkelhet som att blanda ner i en sommardrink. Drinkar gjorda på rosévin blir ofta både läckra i färgen och i smaken. Eftersom vinet passar till kolsyrade drycker såväl som söta och syrliga frukter är det lätt att lyckas med blandningen.
Testa gärna den nya snackisen frosé! Det är en drink gjord på fryst rosévin, vodka och färska jordgubbar. En perfekt törstsläckare i sommarvärmen!

INFORMATION

ÖNSKELISTA