Brända Julmandlar

Gör strutar av fint papper och fyll dem med brända mandlar, det blir en perfekt julgransdekorering!

Ingredienser:
200 gram  sötmandel hela
1,5 dl  socker
0,5 dl  vatten
ingredienserna på MatHem]  

Tillagning
1. Rosta mandlarna i en het panna.
2. Mät upp vatten och socker i en vid kastrull och låt det koka upp.
Tillsätt då mandlarna och låt det koka tills det börjar knäppa i mandlarna.
Rör hela tiden tills sockret börjar vitna.
3. Tag då av kastrullen från plattan och stjälp upp mandlarna på ett
bakplåtspapper, separera dem med hjälp av en trägaffel. Låt svalna helt.

Recept: Linnéa Seidel
Foto: Katja Kristoferson
 

Jelly Bean fat Jelly Bean fat

 

Chokladkola muffins

Ingredienser:

 

75 gram smör
1 dl mjölk
2 st ägg
2 dl socker
3,5 dl vetemjöl

4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 påse chokladkola, t.ex. Riesen
0,5 påse polly

 

Tillagning 12 st:

 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 12 muffinsformar i aluminium på en plåt.

2. Smält smör i en kastrull eller i mikron. Blanda det smälta smöret med mjölk.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

 Rör ihop alla torra ingredienser och vispa ner i smeten. Tillsätt det smälta matfettet och rör ihop till en jämn smet.

Låt gärna smeten stå och dra i kylskåpet i en till två timmar. Då hinner mjölet svälla och muffinsarna blir toppigare. Låter du bli flyter muffinsarna ut över kanten på formen och blir svampformade - men är lika goda!

4. Fördela lite smet i botten i varje form. Lägg i en chokladkola eller tre Polly och häll på resten av smeten. Fyll bara formara till två tredjedelar eftersom muffins sväller under gräddningen. Se till att karamellerna täcks av smet, annars bränns de.

5. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 11 minuter.

6. Ta ut och täck med kökshandduk tills de svalnat – eller servera ljumna.

 

Mmmm mumsigt

 

Ädelost med nöt- och pepparkakssmul








Ädelost med nöt- & pepparkakssmul

Rulla bollarna i sista minuten, annars blir dom mjuka.

Ingredienser:
150 gram  ädelost, skivbar
15 gram  smör
1 dl  valnötter
4 st  pepparkaka(or), 
 
Mixa nötterna med pepparkakorna. 
2. Skär osten i fyrkanter. Smält smöret och stick en tandpetare i varje ostbit. 
3. Doppa ostbitarna i smöret och rulla i nöt- och pepparkakssmulet. 

Recept: Mia Troberg Elonq
Foto: Jonas Melcherson

 

Lékúe produkter Lékúe produkter









Makroner 12 st

Ingredienser:

280 g florsocker
160 g finmald, skållad mandel
3 äggvitor
1 nypa salt
50 g strösocker
½ tsk vaniljsocker

 

Gör så här:
1. Sikta florsocker och blanda väl med fint siktad, mald mandel.


2. Vispa äggvitorna med elvisp på låg hastighet och öka efterhand. Tillsätt salt och sedan strösocker gradvis tills du uppnår en tjock, toppig maräng. Tillsätt hälften av florsocker- och mandelblandningen och vänd försiktigt runt med en spatel eller slickepott. Tillsätt vaniljsocker och resterande florsocker- och mandelblandning och fortsätt röra om försiktigt tills allt blandats. Tillsätt valfri hushållsfärg/smakessens för att färga/smaksätta smeten.


3. Häll en del av blandningen i spritsverktyget DECOMAX utrustad med stora runda spetsen och gör cirklar i storlek som anges av märkena på silikonmattan. Du kan såklart även använda en vanlig spritspåse med rundtyll. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.


4. Låt vila mellan 30-35 minuter i rumstemperatur.


5. Grädda i nedre delen av ugnen på 150 ° C i 20-25 minuter, eller tills fast vid beröring, de skall vara lite mjuka i mitten.

  

Smörkräm mellan varje, se recept nedan.

 







Semifreddo

4 Ägg, separerade

1 tsk Citronsaft, färskpressad

1 Vaniljstång, fröna

2 dl Strösocker

2 dl Vispgrädde

2 dl Creme Fraiche

ev. 2 msk Calvados (alt. Cognac, Whiskey)

 

Gör så här

Vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans med citronsaft och 0,5 dl av sockret. Vispa äggulorna pösigt tillsammans med vaniljfrön och resterande 1,5 dl socker.

 

Vispa grädden lätt. Rör samman äggulesmeten med den vispade grädden och creme fraichen. Vänd i äggviteskummet och tillsätt ev. calvados.

 

Klä en passande form med plastfolie och häll i smeten. Täck även ovansidan med plastfolie. Låt semifreddon frysa i 4-6 timmar.

 

Lossa glassen genom att ställa formen en kort stund i ett varmt vattenbad.

 

Recept från Kalasgott.com

Fotograf: Jennie Benjaminsson









Ingredienser

2 st ägg
2 dl strösocker, ca
150 gram smör

5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl marshmallows, mini

 

Tillagning

1. Sätt ugnen på 150 grader och smält smöret i formen.
2. Blanda ägg och socker med en trägaffel.
3. Smält smör och låt det svalna. Tillsätt smör, kakao, vaniljsocker och vetemjöl. Häll i smord, bröad form.
3. Grädda ca 20 minuter och lägg i marshmallows.

 

Grädda ytterligare 5-8 minuter. (kakan ska vara kladdig)


Från Tasteline

Foto: Linnea Svensson Recept: Alice Brax

 









Grundrecept smörkräm

Ingredienser:

100 g mjukt smör

1.5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 st ekologisk äggula

valfri smakessens och hushållsfärg

 

Gör så här: 1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

2. Vispa ner äggulan.

3.Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens

INFORMATION

ÖNSKELISTA