Bestick

 

Vad är bestick egentligen?

 

När vi pratar om bestick så är det vanliga material rostfrtt stål, som är ett av de slitstarkaste material som finns.

 

Men rostfritt är inte rostfritt i ordets egentliga bemärkelse.

Trots intensiv forskning finns det inte något material som är 100-procentigt moståndskraftigt mot alla nedbrytande ämnen vi har omkring oss.

 

I ett hushåll är t ex bestickets fiender ättika, senap, ketchup, majonäs, rabarber och olika koksalter. Dessa kan, om besticken får ligga odiskade en tid, ge små svarta gropar, fläckar och t o m rostutfällningar.

Barnbestick från Gense

Mörkfärgade beläggningar

 

Det är ganska vanligt att bestick mörkfärgas, detta gäller framför allt bestick av kromstål. Kolhydrathaltiga rätter, t.ex. gröt eller pasta kan ge en blåskiftande hinna.

 

Likaså kan kaffe och te ge en mörk hinna då ofta lite mera gulaktig.

Förutom daglig diskning och för att avlägsna beläggningar behöver besticken då och då en grundrengöring.

 

Koka besticken i en stor rostfri gryta i en blandning av maskindiskmedel eller vanligt vittvättmedel och vatten (½ dl pulver per liter vatten).

Koka upp vattnet och häll i pulvret och lös upp det ordentligt innan besticken läggs i.

 

Koka ett par minuter, diska och skölj sedan som vanligt och torka.

Missfärgat porslin

 

Rostfria bestick kan ge svarta streck på porslin, speciellt på tallrikar som har matt glasyr med kärv yta.

 

Det är framför allt enklare bestick med dålig finish som är orsaken till svärtningen. Även teskedar kan ge märken i koppar och muggar.

 

Polera bort metallreporna på porslinet med kopparputs.

 

Porslinet blir mindre känsligt för repor om man använder spolglans vid maskindisk. Rengör besticken.

Rengöring

 

Alla våra bestick tål maskindiskning.

Blandar du kvalitet bestick med andra lågkvalitetsbestick kan det uppstå korrosionsfläckar.

Dessa fläckar är lätta att få bort, med till exempel Jiff skurkräm polerar du bort korrosionsfläckarna på en ögonblick.

INFORMATION

ÖNSKELSITA